Dagene i en uke
En uke har syv dager. Hver dag har et navn. I dette blogginnlegget skal vi se nærmere på hvordan vi snakker om dagene.
Navn på dagene
Nedenfor ser du på navnene på dagene:
1) Mandag
2) Tirsdag
3) Onsdag
4)Torsdag
5) Fredag
6) Lørdag
7) Søndag
I Norge begynner uka på en mandag. Det er ukas første dag. Vi skiller vanligvis mellom hverdager og helg.
Mandag, tirsdag, onsdag, torsdag og fredag er hverdager. Dette er arbeidsdager. På disse dagene er offentlige kontorer åpne, og barn går på skolen. Når vi sier at det tar tre arbeidsdager å sende en vare, mener vi at det tar tre av dagene mellom mandag og fredag. Om du bestiller en vare på torsdag, og butikken sier at varen sendes innen tre arbeidsdager, sendes varen på mandag.
Noen ganger bruker vi også begrepet “ukedager” til å beskriver hverdagene i uka. For eksempel kan vi si til barna at “vi kan ikke spise godteri på ukedagene”. Da mener vi at vi bare kan spise godteri når det er helg.
Helg
De to siste dagene, lørdag og søndag, kalles helg. Ofte tenker vi at helga begynner når arbeidsdagen er over på en fredag.
Dette kan du høre på en arbeidsplass på fredag ettermiddag:
- God helg!
- Nei, nå tar vi helga!
- Har du planer for helga?
- Hva skal du i helga?
- Nå er det endelig helg!
Søndagen er tradisjonelt en hviledag. Det er fordi at Norge tradisjonelt er et kristent land, og i kristendommen er søndagen kirkedag. På søndag skal man ikke jobbe. Derfor er det egne regler for søndagen. På søndager er de fleste butikker stengt, og det er ikke lov å pusse opp eller gjøre hagearbeid som bråker. Vi sier at det ikke er lov “å forstyrre helligdagsfreden”.
Noen ganger snakker vi om langhelg. En langhelg er en lørdag og søndag som utvides slik at man tar fri flere dager i tillegg til helgedagene. Langhelger er ofte torsdag, fredag, lørdag og søndag, men de kan også utvides i den andre enden. Langhelg kan også være lørdag, søndag, mandag og tirsdag.
Å snakke om planer
Vi bruker ofte navnet på dagene i uka i entall.
- Hva skal du på mandag?
- På mandag skal jeg til byen.
- Hva gjorde du på tirsdag?
- Tirsdagen brukte jeg på å rydde i boden.
Når vi snakker om planer, snakker vi av og til om ukedager i flertall. Dette gjør vi når vi snakker om hendelser som gjentar seg.
- På mandager reiser jeg inn til byen.
- På tirsdager baker jeg brød.
I eksemplene ovenfor reiser “jeg” til byen hver mandag. Det er en fast plan som gjentar seg hver uke. Det samme gjelder aktiviteten “å bake brød”. Dette er noe “jeg” gjør hver tirsdag.
Hvilken dag er din favorittdag? Hvorfor liker du denne dagen best?
Del gjerne dine favorittdag i kommentarfeltet.