Språk former tankene våre

Visste du at språk former måten vi tenker på?

I en TEDtalk forelesning om språk snakker Lera Boroditsky om hvordan språket vi snakker former tankene våre. Har du tenkt over det før? Det har ikke jeg. Ikke egentlig. Høres det logisk ut? Ja, det virker logisk. 

Boroditsky gir eksempler på hvordan måten vi snakker om noe, hvilke begreper som finnes i språket vårt påvirker andre deler av livet vårt. Om du har begreper i språket som beskriver et fenomen, vil hjernen fortere registrere fenomenet. Det vil også være mye lettere for deg å sette ord på det. Om du snakker et språk der fenomenet ikke har fått egne ord, kan du ha store problemer med å uttrykke fenomenet. Du vil også mest sannsynlig bruke lenger tid på å registrere fenomenet.

Et eksempel Boroditsky bruker er hvordan noen språk har substantiv som er delt inn i hunkjønn og hankjønn. I tysk er substantivet bro et hunkjønnsord, mens i spansk er substantivet bro et hankjønnsord. Dersom en tysktalende person og en spansktalende person begge blir spurt om å beskrive en bro, ville den tysktalende trolige bruke mer feminine beskrivelser enn den spansktalende. Den tysktalende vil trolig bruke adjektiv som vakker og elegant, men den spansktalende heller vil fokusere på mer maskuline trekk som styrke. Norske substantiv har tre grammatiske kjønn, men det er fortsatt lett å se at det samme kan være tilfelle i norsk. Kanskje vi har mer nøytrale beskrivelser av intetkjønnsord.

Videoen nedenfor gir mange eksempler på hvordan språket lager rammer for hvordan vi tenker. Se gjerne denne videoen og få en enda bedre forståelse for hvordan språk påvirker måten vi tenker på. Kanskje har du egne eksempler der du tenker annerledes enn andre som har et annet morsmål.

(Husk at du kan skru på tekst på videoen ved å trykke på snakkeboblen nederst i høyre hjørne.)