Skal du ta norskprøve 2 muntlig?

Nå er det like før neste runde med norskprøver begynner. Dersom du har meldt deg opp bør du ha fått et brev i posten med kandidatnummer og nærmere informasjon om prøven. I dette blogginnlegget skal jeg fortelle litt mer om hva du bør øve på før norskprøve 2 muntlig.

 

På hjemmesiden til folkeuniversitetet står det at norskprøve 2 skal måle:


• ferdighet i å forstå ytringer og vanlige uttrykk på et enkelt og tydelig språk relatert til dagliglivet

Dette betyr at du skal kunne forstå spørsmålene som stilles under prøven og snakke om enkle, dagliddagse tema med en annen kandidat.

 

• ferdighet i å lese og forstå svært korte, enkle tekster

 

Dette ferdighetsmålet er mer knyttet til den skriftlige prøven.

 

• ferdighet i å skrive korte, enkle tekster (beskjeder, meldinger, brev og lignende)

 

Dette ferdighetsmålet er mer knyttet til den skriftlige prøven.

 

• ferdighet i å utveksle direkte og enkel informasjon om personlige forhold og kjente emner og forstå det som sies i enkle, dagligdagse samtaler

Dette er ferdighetsmålet som testes ved den muntlige prøven. De fleste spørsmålene er som ferdighetsmålet sier knyttet til personlige forhold og kjente emner. Det betyr at du ofte stilles spørsmål om ting knyttet til dagliglivet, dvs. ting du gjør hver dag. Du kan bli spurt om interesser, hvor du bor, hva du synes om byen/ stedet du bor på eller om du kan fortelle om ting ved hjemlandet ditt.

Norskprøve 2 muntlig skal teste din evne til å snakke om temaer innenfor de fire domenene i læreplanen for norsk og samfunnsfag for voksne innvandrere; personlig, offentlig, opplæring og yrke/arbeidsliv.

Klikk på bildet for å lese skriften.
Før du møter opp til prøven bør du tenke på ulike spørsmål du kan få til disse domenene. Om du har mulighet er det flott om du kan sitte sammen med en annen person og fortelle om disse temaene. Om du ikke har mulighet til å få hjelp av andre, er det utrolig hvor mye hjelp man kan få av sitt eget speilbilde. Gå gjerne inn på badet og snakk med deg selv i speilet i et kvarter etter at du har pusset tennene.

Når du kommer inn i klasserommet der prøven holdes, møter du en eksaminator, dette er personen som stiller spørsmålene, og  en sensor, dette er personen som skal høre om du er klar til å bestå prøven eller ikke. Inn sammen med deg kommer også en annen kandidat som du skal ta prøven sammen med. Denne personen er sikkert like nervøs som deg.

Under selve norskprøven skal du svare på tre oppgaver. Oppgave A og C skal du svare på alene, mens i oppgave B skal du snakke sammen med den andre kandidaten. Det er flott om dere kan få en fin samtale. Dersom du kjenner personen fra før av så kan det være lurt å glemme at det mye denne personen allerede vet om deg. Om dette for eksempel er din bestevenn i klassen, fortell om deg selv som om dette er en ny venn allikevel.

Når du er inne i klasserommet er det enkelte ting sensor ser etter. Du kan se vurderingsskjemaet sensor bruker her. (Det er publisert på folkeuniversitetets sider.) Hovedpunktene er at du har god flyt, dvs. at du snakker naturlig uten å nøle for mye, at du har god uttale,  dvs. at de fleste vil forstå hva du sier når du snakker, at du kan bruke mange ord og uttrykk som passer til emnet, dvs. at ikke ordforrådet ditt gjør at du har vanskelig for å snakke om emnet, og til slutt at du snakker med relativt god grammatikk, dvs. at det er greit å forstå hva du sier, selv om du gjør noen grammatiske feil når du snakker.


 Mitt råd til deg som skal opp til norskprøve 2 muntlig er at du bør prøve å slappe av og snakke så mye som mulig under prøven. Det er viktig at sensor får høre deg snakke slik at han eller hun kan vurdere språket ditt. På oppgave B er det også flott om du kan stille spørsmål til den andre kandidaten eller hjelpe litt dersom han eller hun står fast. Dette er positivt. Husk at i en samtaleoppgave skal begge snakke litt og samtalen skal veksle fram og tilbake mellom dere. Ikke bekymre deg om grammatikk og uttale under selve prøve. Det gjør deg bare mer nervøs. Den muntlige prøven tar bare 20 minutter og du vil bli overrasket over hvor fort det går.

Smil og husk å puste under prøven! Tro på at det går bra! Og skulle du være uheldig får du prøve igjen.

Lykke til!