Nyttige ord og uttrykk på apoteket
På apoteket møter du noen ord og uttrykk som du ikke møter andre steder. I dette blogginnlegget skal vi se nærmere på noen slike ord og uttrykk. Vi bruker mange av disse ordene når vi skal hente ut medisiner som legen mener at vi trenger.
Å hente medisin på apoteket
Når vi trenger medisiner for å bli friske, skriver legen ut en medisin. Da gir han oss en resept på en medisin. Det betyr at legen skriver en beskjed til apoteket om at du trenger en medisin og får lov til å kjøpe den. Disse medisinene er reseptbelagte.
Det finnes ulike typer resepter:
E-resept – Det er en elektronisk resept som sendes rett fra legen til datasystemet til apoteket. Vanligvis henter du ut resepten med fødselsnummeret ditt. Dette er en tallrekke på 11 siffer der de seks første viser fødselsdatoen din.
Blå resept – Medisiner du kan få på blå resept er helt eller delvis betalt av folktrygden. Det betyr at du ikke må betale full pris for disse medisinene. Om du trenger medisiner for en kronisk sykdom som krever behandling i mer enn tre måneder, er disse medisinene ofte på blå resept. Tidligere ble disse medisinene skrevet ut på blått papir.
Hvit resept – Medisiner som er reseptbelagte. Disse medisinene skal brukes i korte perioder, noen er ikke med i ordningen for blå resept, og noen medisiner kan være vanedannende. En vanedannende medisin, er en medisin som du kan bli avhengig av.
Låst resept – en resept som ikke er registrert på fødselsnummeret ditt. For å hente ut en låst resept må du oppgi et referansenummer. Dersom du ikke har norsk fødselsnummer eller D-nummer, vil legen automatisk gi deg en låst resept.
Egenandel – For helsetjenester som delvis blir betales av folketrygden, må du ofte betale en egenandel. For eksempel betaler du litt for en legetime, selv om den egentlig koster mye mer. Vi sier at du betaler en egenandel. Det samme gjelder for medisiner på blå resept.
Egenandelstak – Det finnes en grense for hvor mye skal betale i egenandel i løpet av et kalenderår for medisinsk hjelp og medisiner som delbetales av folketrygden. Denne grensen kalles et egenandelstak. Om du betaler like mye i egenandel som staten har satt som egenandelstak, får du frikort. Egenandelstaket justeres hvert år.
Frikort – Om du betaler like mye i egenandel som staten har satt som egenandelstak, får du frikort. Da slipper du å betale egenandel resten av det kalenderåret.
Reit – Om legen din skriver reit på resepten, betyr det at du kan hente ut medisin flere ganger på samme resept. Reit betyr at noe skal gjentas. Om det står «reit», kan du hente ut medisin to ganger. Om det står «reit II», kan du hente ut medisin tre ganger, og om det står «reit III» kan du hente ut medisin fire ganger.
Hvor lenge er resepter gyldige?
Visste du at resepter er gyldige i ett år? Det eneste unntaket er hormonelle prevensjonsmidler som p-piller. Resept på disse medisinene er gyldige i tre år.
YouTube- video
Om du leser gjennom disse ordene, vil du være godt forberedt til ditt neste apotekbesøk. For å lære mer, kan du også se på denne YouTube-videoen fra Norsksonen. I denne videoen møter du Lina. Hun har vært hos legen og fått en resept på en antibiotikakur. Nå skal hun hente medisinene på apoteket.
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter