Norske juletradisjoner

Julen er en viktig høytid i Norge. De fleste feirer den sammen med familien. Tradisjonene kan variere fra sted til sted, men mange er like over hele landet. Dette er kanskje den mest tradisjonsrike høytiden vi har og mange ønsker at årets jul skal bli mest mulig lik som tidligere julehøytider. I dette blogginnlegget skal jeg fortelle deg om noen av de viktigste dagene i juletiden.

Første søndag i advent

For mange begynner førjulstiden med første søndag i advent eller 1. desember. Første søndag i advent er en dag som flytter på seg, men den er alltid minst 4 uker før julaften. Denne dagen begynner adventstiden og vi begynner å telle ned til jul. Denne dagen er det ofte julegrantenning og tenning av julegater. Denne dagen henger vi opp lys i vinduet, enten en stjerne eller en adventstake med mange lys. Mange har også en adventstake med levende lys og tenner det første av fire lys denne dagen.

Første desember

Første desember åpnes første luke i julekalenderen. Det er tradisjon at barna har en julekalender med 24 luker og åpner én luke hver dag frem mot jul. 1. desember begynner også julekalenderen på TV. De fleste barn i Norge følger med på julekalenderen som går på Nrk, og hver dag ser de en ny episode.

Mange nordmenn synger og hører på julesanger i førjulstiden. Det finnes mange forskjellige julesanger. Noen handler om Jesus, andre om nissen, og noen handler om snø og vinter. Mange av sangene har vi hørt på siden vi var små og vekker minner fra barndommen.

I tiden frem mot jul er det også vanlig å dra på julemarkeder. Foreninger og organisasjoner arrangerer ofte markeder hvor man selger håndlagde varer som strikkede gensere, votter og luer, syltetøy, malerier, julekort og julekaker. Det arrangeres også større julemarkeder der ulike butikker selger julevarer.

Lille julaften

Lille julaften er 23. desember. Fra gammelt av har dette vært dagen da de fleste pynter juletreet . Juletreet står i stua og er pyntet med lys, julekuler, glitter og annen pynt. På toppen av treet har man vanligvis en stjerne. Noen ser på TV-programmer som Kvelden før kvelden på Nrk. Her viser de kortfilmen Grevinnen og hovmesteren som mange ser på hvert år. Lille julaften spiser mange julegrøt, og den som finner mandelen i grøten, vinner en liten premie, for eksempel en marsipangris.

Julaften

Julaften er 24. desember og den viktigste dagen i julen. Dagen starter ofte med at barna får en julestrømpe med mandarin eller klementin, et julehefte og litt godteri. Deretter pleier barn å se julefilmer og programmer på TV. De voksne gjør i stand til jul, men hører gjerne på mens de gjør ting.  De vanligste programmene er  Tre nøtter til Askepott, Reisen til julestjernen og Mikke og vennene hans feirer jul. Ofte vises også juleserier fra Astrid Lindgren.

På dagen besøker mange gravsteder som tilhører familien for å tenne lys og legge ned kranser. Og mange går også i kirken for å høre på juleevangeliet. På ettermiddagen spiser familien julemiddag. De fleste spiser etter at julen ringes inn kl.17.00. Det er ulike tradisjoner for hva man spiser rundt omkring i landet. På Østlandet har man tradisjonelt spist ribbe, og på Vestlandet har man spist pinnekjøtt til middag. Nå spises disse matrettene i hele landet. Det er også en del som spiser torsk på julaften, spesielt i Nord-Norge, og også lutefisk er populært i noen familier. Kalkun er ikke veldig vanlig på julaften i Norge, men mange spiser dette på nyttårsaften. Tradisjonelt drikker man julebrus, annen brus eller juleøl sammen med maten. Tidligere gikk man rundt juletreet og sang julesanger på julaften, men dette er ikke like vanlig lenger. Etter middagen åpner man julegaver. I familier med små barn kommer julenissen på besøk og deler ut gaver.

 Første og andre juledag

De to dagene etter julaften kaller vi for første og andre juledag. Dette er rolige dager. Mange besøker familie, går turer eller slapper av hjemme. Barna leker med gavene sine, og mange spiser restene fra julemiddagen. 

Romjulen

Romjulen er dagene mellom jul og nyttår. Butikkene åpner igjen 27. desember, og mange bytter gaver eller handler på romjulssalg. Familier møtes for å spise mer julemat og kose seg sammen. Mange jobber i romjulsdagene, men det er ofte roligere dager for dem som ikke jobber i butikk eller varelevering. Tidligere var det vanlig at barn, men også voksne gikk julebukk i romjulen. Da kledde de seg ut og ringte på dører. Når noen åpnet sang julebukkene julesanger eller fortalte historier, og som takk fikk de julekaker eller saft. Denne tradisjonen er ikke lenger like vanlig, men tradisjonen lever fremdeles.