Blogginnlegg
Skolestart for små og store
Hver høst er en ny start for alle som går på skole. Etter sommerferien begynner et nytt skoleår. Det er en spennende start for både
Har du god retningssans?
Er du én av dem som er flink til å finne fram og har god retningssans? Eller hører du til i klubben for dem som
Hurra! Det er fellesferie …
Det er sommer og ferie, og vi er midt i den norske fellesferien. Du har sikkert hørt folk snakke om fellesferien, men vet du hva
Temaer
Offentlig domene
Opplæringsdomenet
Arbeidslivsdomenet
Prøver for norsk og samfunnsfag
Norskprøven består av en muntlig og skriftlig prøve. Norskprøven tester nivå A1-B2.
Prøven skal avslutte 50 timer opplæring i samfunnskunnskap og skal tas på et språk du forstår godt.
Du må ta statsborgerprøven hvis du er mellom 18 og 65 år og skal søke norsk statsborgerskap og ikke har bestått samfunnskunnskapsprøven på norsk.
Nivåer i norsk
Nedenfor ser du seks ulike språknivåer. A1 er det laveste språknivået, og C2 er det høyeste språknivået. Disse nivåene er hentet fra det felles europeiske rammeverket.
A1
Nivå A1 er det laveste nivået. På dette nivået er du nybegynner.
Du kan forstå og bruke enkle ord og setninger i hverdagslivet. Det betyr for eksempel at du kan handle i butikken, eller hente en postpakke og bruke norske ord og enkle setninger. Du skal også kunne fortelle kort om deg selv. Det betyr blant annet at du kan fortelle hva du heter, hvor gammel du er, hvor du bor og fortelle noen enkle setninger om familie og venner.
På A1 er du en basisbruker, og trenger at de du snakker med snakker langsomt og tydelig.
A2
Nivå A2 er litt høyere enn nivå A1. På dette nivået er du fortsatt nybegynner.
På dette nivået kan du forstå enkelt språk, og du kan ha en samtale om noe som er kjent og knyttet til noe du gjør hver dag eller ofte. Du skal kunne fortelle om deg selv, for eksempel hva du liker å gjøre på fritiden. Du skal også kunne fortelle litt om familie og venner, og arbeid.
På A2 er du fortsatt en basisbruker, og det er fortsatt viktig at den du snakker med snakker langsomt og tydelig.
B1
Nivå B1 er et mellomnivå. På dette nivået er du en litt viderekommen bruker.
Du kan forstå når noen snakker klart og enkelt om noe du er kjent med fra arbeid, skole, hjem og fritid. Nå skal du for eksempel kunne fortelle om hva du synes om jobben din eller hvordan skolesystemet er i Norge eller et annet land du kjenner godt. Du skal også kunne fortelle hovedtrekk fra en film du har sett eller en bok du har lest.
På dette nivået kan du uttrykke deg enkelt og sammenhengende om kjente emner og emner du er interessert i. Nå skal du kunne delta uforberedt i samtaler i de fleste situasjoner du møter i dagliglivet, dersom den du snakker med snakker tydelig.
På nivå B1 er du en selvstendig språkbruker. Det er anbefalt at du er på dette nivået dersom du skal ta videregående utdanning i Norge.
B2
Nivå B2 er et høyt mellomnivå. På dette nivået er du en viderekommende bruker.
På dette nivået kan du forstå mer kompliserte samtaler. Du skal også forstå og delta i drøftinger innenfor eget arbeid og fagområde. Det betyr for eksempel at du kan delta i diskusjoner knyttet til jobb og arbeidsoppgaver på arbeidsplassen din. Du kan uttrykke deg klart og nyansert om mange ulike emner.
Du kan uttrykke synspunkter og argumentere for og imot ulike alternativer. Språket ditt skal være på et nivå slik at du kan delta i samtaler med et så spontant og flytende språk at samtaler med personer med norsk som morsmål flyter godt og naturlig.
På nivå B2 er du en selvstendig språkbruker. Det er anbefalt at du er på minst dette nivået dersom du skal ta høyere utdanning (høyskole/universitet) i Norge
Vanlige norskkurs i voksenopplæringen tilbyr kun undervisning opp mot nivå B1 eller B2. For å få undervisning opp mot nivå C1 må du ta et kurs rettet mot Test i norsk – høyere nivå (Bergenstesten). Dette er høyeste nivå på en språktest og tester nivå B2/C1.
Høyere nivå i norsk
C1
Nivå C1 er et avansert nivå og brukere på dette nivået kalles avanserte brukere.
På dette nivået kan du forstå hovedinnholdet i tekster i mange ulike sjangere. Du vil blant annet kunne forstå romaner og andre litterære verk uten store utfordringer. Du skal nå kunne forstå ting uttrykt indirekte (mellom linjene). Du kan også forstå og bruke fagspråk og kan forstå hovedinnholdet i lengre fagartikler.
Du kan nå delta i samtaler med naturlig og flytende språk. Skriftlig skal du kunne skrive klare og detaljerte tekster. Språkbruken din virker i stor grad naturlig og du mestrer ulike setningsmønstre, bindeord og tekstbinding.
Dette nivået kreves av enkelte studier på høyere utdanning. Nivå C1 er tilnærmet morsmålskompetanse.
C2
Nivå C2 er et avansert nivå. Overgangen fra nivå C1 til C2 er først og fremst perfeksjonering av norsk språk.
Dette er et svært høyt akademisk språknivå.
Du kan lese mer om Europarådets nivåskala for språk hos Folkeuniversitetet.