Hele tiden prøver vi å ha ting rett. Bilder skal henge rett, en full kaffekopp må holdes rett og vi skal gjerne stå rett opp og ned og ikke henge mens vi venter på bussen. Men verden er ikke alltid rett. Ofte er verden litt på skrå, og vi har mange ord og uttrykk som beskriver dette. Noen ord og uttrykk er ganske rett fram og betyr akkurat det ordene forteller. Andre ord og uttrykk må vi forstå utfra sammenheng og er ikke like lett å forstå utfra ordene i seg selv.
Å være ute av vater
Ofte beskriver vi noe som er rett, som å være i vater. Bokstavelig talt betyr dette at noe er rett, eller horisontalt. Et vater er et verktøy vi bruker for å sjekke om noe henger eller står rett. Dersom luftbobla er mellom de to strekene, er det vi måler i vater. Men ofte er ikke ting i vater. De er rett og slett litt på skrå, eller ute av vater.
Uttrykket å være i vater kan ha en bokstavelig betydning, men det kan også ha en overført betydning. Hvis vi sier “Han er ute av vater”, betyr det at han ikke er helt rett. Kanskje er personen det snakkes om ikke helt seg selv. Det er rett og slett noe som ikke stemmer.
Å være på skakke
Ordet “skakke” kan være både et verb og et substantiv. Hvis noe er “på skakke” er det rett og slett skeivt. For eksempel kan jeg si “Nå henger bildet i stua på skakke”. Preposisjonen “på” + substantivet “skakke” hører sammen.
Dersom jeg skal bruke “skakke” som et verb, kan jeg for eksempel si at “Jeg skakker på hodet”. Det kan være mange grunner til at vi skakker på hodet. To vanlige årsaker kan være for å vise medfølelse og forståelse, andre ganger gjør vi det når vi prøver å forstå bedre. Det er også vanlig at dyr skakker på hodet. På bildet ovenfor ser du en hund som “skakker på hodet”.
I Norge hadde vi også en konge som fikk kallenavnet “Skakke”. Han het egentlig Erling Ormsson, men han ble kalt Erling Skakke. Årsaken til at har fått dette kallenavnet skal være at han i en kamp fikk et hugg med et våpen på halsen slik at han etter dette hadde hodet skeivt, eller som vi også sier “på skakke”. Erling Skakke var konge i Norge 1161-1184.
På snei
En annen måte å beskrive at noe er på skrå er uttrykket “på snei”. Jeg har stort sett hørt dette uttrykket i sammenheng med hodeplagg. “Han kom inn med lua på snei.” Vanligvis har jeg ikke forbundet uttrykket med noe negativt, men det må man tolke utfra sammenhengen. Noen ganger kan det beskrive noen som har dårlig tid, eller det kan være helt bevisst som på bildet ovenfor. Her har damen hatten på snei.
Da jeg skulle skrive dette blogginnlegget, slo jeg opp noen av disse uttrykkene i bokmålsordboka. Da lærte jeg jammen noe nytt. Uttrykket “å være på en snei” kan bety at man er påvirket av alkohol. Jeg har aldri hørt dette uttrykket i denne varianten og sammenhengen, men det kan jo passe. Husk at uttrykket “på snei” alene ikke er knyttet til alkohol, men kun betyr “på skrå”.
Å være skeiv
Ordet skeiv eller skjev, betyr egentlig “ikke rett”. Når jeg hører ordet brukt rundt meg betyr det vanligvis det samme som lesbisk, homofil eller biseksuell. Jeg har allikevel forstått at uttrykket kan ha en mye bredere betydning. Store medisinske leksikon forteller at ordet “Skeiv brukes også av personer som opplever at de ikke passer inn i samfunnets inndeling av mennesker i to kjønn, mann eller kvinne, og som ønsker å utfordre denne inndelingen.” Denne artikkelen forteller at ordet egentlig beskriver de som ikke føler at de passer hjemme i det som samfunnet mener er “normalt”. “Å være skeiv” er derfor en mye bredere beskrivelse enn bare lesbiske, homofile og biseksuelle selv om dette ofte er innenfor det uttrykket prøver å beskrive.