Juleforberedelser og språk

Det er desember og vi nærmer oss jul. Mange av oss har en adventskalender som hjelper oss å telle ned til julaften. Jula er en stor familiehøytid og det er mange, både små og store, som gleder seg til jul. Men hva er egentlig jul i dag? 

Jul er en religiøs høytid for mange. Det er en feiring av at Jesubarnet ble født. For andre er det først og fremst en feiring der det viktigste er å være sammen med gode venner og familie, og vise omsorg og kjærlighet for hverandre. Mens det for barna kanskje handler mest om spenningen og magien knyttet til julenissen, god mat og godteri. Og fri fra skolen …

For mange av oss er det sikkert en blanding av alt. Det er årets store feiring. Men uansett om du feirer jul, eller bare ser på julen som et velfortjent pust fra hverdagen, er det ikke mulig å bo i Norge i desember og ikke få med seg at vi gjør oss klar til nok en julehøytid. 

I dette blogginnlegget skal vi se litt på ord og uttrykk knyttet til jula og julefeiringen. Juleforberedelser er mye kos, men språket avslører at desember også er en hektisk tid.

Jula er en liten oase, et ideal av snillhet.

ORD OG UTTRYKK OM JUL

Å RINGE JULA INN

Har du hørt om uttrykket “å ringe jula inn”? Tradisjonelt sier vi at jula begynner når jula ringes inn. Dette komme fra tradisjonen med at man går på julegudstjeneste i kirken på julaften. Klokka fem på ettermiddagen, når julegudstjenesten er ferdig, ringer klokkeren i kirkeklokkene og “jule ringes inn”. Dette har tradisjonelt vært den offisielle markeringen av at jula begynner.

JULESTRIA

Selv om det er koselig med jul og juleforberedelser snakker vi mye om julestri i ukene frem mot jul. Årsaken er at det også er mye jobb å få alt klart til julefeiring. Uttrykket “julestria” beskriver at det er mye “å stri med”, altså mye å slite med, i forbindelse med juleforberedelser.

DET KOM SOM JULEKVELDEN PÅ KJERRINGA

Vet du hva uttrykket betyr? Julekvelden det snakkes om i dette uttrykket er  julaften. Det er dette som er den store kvelden i jula. Noen ganger bruker vi uttrykket “kjerring” som et negativt uttrykk for en kvinne, men her er det brukt mer nøytralt. Kjerringa er ei dame, ofte ei kone. Det er hun som tradisjonelt har hatt ansvaret for å gjøre det klart til jul. 

Vi bruker uttrykket “Det kom som julekvelden på kjerringa” for å uttrykke at noe kommer som en overraskelse. Vi er mange som merker at det er mye som skal gjøres nå frem mot jul, så det er lett å kjenne seg igjen i at tida går fort fram mot jul og at plutselig er julaften her. Kalenderen viser ofte 24. desember før vi er klare til å ta den imot.

KVELDEN FØR KVELDEN

Uttrykket “kvelden før kvelden” hører sammen med julekvelden. Kvelden før kvelden brukes om dagen før julaften, kvelden vi også kalles lille julaften. Dette uttrykket har blitt så vanlig at NRK også har et TV-program med navnet Kvelden før kvelden som sendes på lillejulaften hvert år.

JULEMUSIKK OG JULESTEMNING

Om du er en av dem som synes at desember er en koselig, men hektisk måned, kan jeg anbefale Norsksonens juleliste på Spotify. Her har jeg samlet mange julesanger på norsk som kan gi masse julestemning uansett om du feirer jul eller ikke.

Facebook
Pinterest
Twitter