Det engelske språket står stadig sterkere i Norge. Ord og uttrykk kommer inn gjennom ungdomskultur og generell populærkultur, engelsk har blitt et sentralt undervisningsspråk innen høyere utdanning og nordmenn reiser stadig oftere på ferie til andre land der engelsk er turistspråket. Med stadig mer bruk av engelsk språk i dagliglivet, smitter noen av de engelske rettskrivningsreglene over på norsk rettskrivning.
I dag støtte jeg på et eksempel på dette da jeg var ute og spiste på et sted som heter Mortens kro i Nittedal. De har veldig god mat der, men til min store forskrekkelse har de også en logo med skrivefeil.
Logoen Morten’s kro inneholder apostrof ved genitiv. (Genitiv viser et eiendomsforhold). Markering av genitiv med apostrof og s er korrekt rettskrivning i engelsk, men blir vanligvis feil i norsk. Se eksempelet nedenfor.
Eksempel:
Engelsk | Norsk |
This is John’s hat | Dette er John’s hatt. |
Dette er Johns hatt |
Den engelske setningen har apostrof og er helt riktig. Den øverste norske setningen har apostrof og er feil. Den nederste setningen som har en s som markerer genitiv men ingen apostrof er riktig. Det betyr at logoen Morten’s kroskulle ha vært Mortens kro. Til Mortens kros forsvar må jeg si at navnet var også var skrevet riktig flere steder. Blant disse er hjemmesiden deres.
Som alltid når det finnes regler, finnes det også unntak hvor apostrof er tillat ved markering av genitiv. Dette gjelder ord som slutter på –s, -x eller -z. Med andre ord har vi lov til å skrive:
Eksempel:
Dette er Mons’ hatt.
Legg merke til i eksempelet over at det ikke kommer en setter apostrofen. Dette har sammenheng med at apostrof er et utelatelsestegn. Det blir for tungt å uttale to s-er i slutten av navnet Mons slik at genitiv-s utelates, det vil si faller bort.
Legg også merke til at det er skrivemåte og ikke uttale som avgjør om det skal være apostrof ved genitiv.
Eksempel:
Witherspoon er Reeses etternavn. (Henviser til Hollywoodskuespilleren Reese Witherspoon)
Selv om navnet Reese uttales med en s til slutt skrives det med ene til slutt. Dermed får Reese en s ved genitiv.
Min oppfordring til alle der ute er dermed; Ikke la deg påvirke av engelsk språk, følg norsk rettskrivning. Dette var dagens lille hjertesukk fra en språkentusiast. 😉