BLI STERKERE I NORSK MUNTLIG PÅ 5 STEG
Mange ønsker å bli flinkere til å snakke norsk. De ønsker å bli sterkere i norsk muntlig. I dette blogginnlegget deler jeg 5 steg du kan ta for å bli flinkere til å snakke norsk.
Men husk at du må ut og bruke språket for å lære å snakke slik at alle forstår deg.
STEG 1 : Kopier en morsmålsbruker
For å lære å snakke norsk bedre, må du bruke det muntlige språket. Det er flott å lytte, men du må også snakke for å bli sterkere i norsk muntlig. Gjør begge deler.
Hør på hvordan en morsmålsbruker snakker og prøv å kopiere hvordan denne personen snakker. Hør på melodien i stemmen, hvordan ordene uttales og prøv å si det på samme måte.
TIPS: Ta opp stemmen din og hør på forskjellen i måten du sier setningen på og måten morsmålsbrukeren sier setningen på. Hva er forskjellig? Hva er likt? Da vet du hva du må trene på.
STEG 2 : Lær språket i ordgrupper
Når vi begynner å lære et språk, lærer vi ofte et ord om gangen. Og denne strategien fungerer ganske bra i begynnelsen. Men når vi trener på å snakke på B1- eller B2-nivå bør vi endre strategi. Lær uttrykksmåter som faste uttrykk. Når du finner nye ord og uttrykk i aviser, i bøker eller på TVbør du se på sammenhengen ordet brukes i. Finn ut hvilke ord som “hører sammen” og hvordan man bruker dette uttrykket.
TIPS: Søk etter uttrykket på Google for å finne flere eksempler på hvordan uttrykket brukes. Deretter kan du gjerne lage deg en “dagens uttrykk”-dagbok og hver dag kan du prøve å bruke dette uttrykket i riktig sammenheng. Gjennom å bruke uttrykket, lærer du det.
STEG 3: Høytlesning
Denne strategien ligner litt på strategien i steg 1, men føles mer naturlig for mange. Finn samme bok på lydbok og i leseutgave. Hør på boka mens du leser. Paus deretter lydfilen og prøv å gjenta det du hører mens du leser i boka.
Fordelen med denne metoden fremfor den i steg 1 er at du kan trene på litt lengre tekstbiter. Ulempen er at skuespilleren som leser lydboka leser. Dette påvirker tonefallet. Det er ikke muntlig språk. Men selv om denne metoden har både fordeler og ulemper er det en fin strategi.
STEG 4: Tren musklene i munnen din
Det er ikke bare musklene i armer og ben som trenger trening. Musklene i munnen din kan også trenge å litt trening av og til. Det er slik at ikke alle språk bruker de samme lydene. Det kan hende at norsk har noen språklyder som du ikke kjenner fra morsmålet ditt. Da er det ekstra viktig å trene musklene i munnen slik at lepper, tunge og stemmen venner seg til lydene.
Bruk tungevridere eller tungekrøll-regler. Dette er regler man tradisjonelt har brukt til å trene artikulasjon (evnen til å snakke tydelig). Begynn med å si dem sakte slik at du klarer alle lydene. Øk deretter gradvis tempoet. Når du klarer å si regla mange ganger etter hverandre veldig fort, har du god nok kontroll over disse språklydene.
Her er tre du kan begynne med:
Ibsens ripsbærbusker og andre buskvekster
Byens beste baker, Bjørn Brun, baker bare brune, brente berlinerboller
Fem flate flyndre på et flatt fat
TIPS: Dette kan også gjøres som en veldig morsom lek som man gjerne kan gjøre sammen med venner og familie.
STEG 5: Syng norske sanger
Når du lærer språk, bruker du den samme delen av hjernen som du bruker når du lytter til musikk. Dette viser forskning. Man ser at personer som hører på mye musikk på engelsk blir flinkere til å snakke og forstå engelsk. Det er all grunn til å tro at dette også vil skje på norsk. Om du hører på musikk med norsk tekst, vil du forstå mer og snakke bedre.
TIPS: Se på musikkvideoer med karaoketekst på YouTube. Da kan du synge med.
Her er noen tips til noen norske artister:
Jahn Teigen – Min første kjærlighet
Tix – Karantene (inneholder noe “stygt”, men vanlig språk)
Bjørn Eidsvåg – Skyfri himmel (nynorsk)
Facebook
Pinterest
Twitter