Å snakke om egne meninger
Det nærmer seg igjen norskprøver og mange skal ta muntlige norskprøver. Dersom du skal ta muntlig norskprøve på nivå B1 og B2, kan det være lurt å trene litt på litt ulike formuleringer (fraser og uttrykk) som du kan bruke i en samtale, eller når du svarer på spørsmål alene. På dette nivået må du kunne snakke om egne meninger. I dette blogginnlegget skal vi se på noen eksempler på formuleringer du kan bruke for å snakke om egne meninger.
På nivå B1 og B2 er det viktig å kunne uttrykke meninger. Da kan du bruke disse formuleringene.
Jeg mener at …
Når man begynner setningen med “Jeg mener…” fortsetter vi med en at-setning. En at-setning er en leddsetning. Da må vi passe på ordstilling, spesielt når vi bruker setningsadverbialer som “ikke”, “aldri” og “alltid”.
Eksempel:
Hva mener du er typisk norsk?
- Jeg mener at det er typisk norsk å gå i barnetog på 17.mai.
- Jeg mener at det ikke er typisk norsk å skryte av seg selv.
Her ser du eksempler med to helsetninger at-setninger. I den første setningen har vi en vanlig leddsetning. I den andre setningen har vi en at-setninger med setningsadverbialet “ikke”. I leddsetninger kommer setningsadverbialet foran verbalet.
Jeg synes (at) …
For å uttrykke egne meninger kan vi også bruke verbet “å synes”. Dersom vi begynner setningen med “Jeg synes …” kan vi bruke en at-setning, eller vi kan begynne med en leddsetning uten subjunksjon. Denne leddsetningen er da en at-setning som der vi ikke må ha med subjunksjonen “at”.
Eksempel:
Hva mener du er typisk norsk?
- Jeg synes at å bruke bunad er typisk norsk.
- Jeg synes det er typisk norsk å bruke bunad.
Du kan også argumentere muntlig ved å presentere din mening.
Min mening er at …
Her er det også vanlig at selve meningen presenteres som en at-setning.
Eksempel:
Hva er typisk norsk?
- Min mening er at bunad er typisk norsk.
- Min mening er at det er typisk norsk å gå i barnetog på 17.mai.
Når du er usikker
Noen ganger blir spurt om meningen vår i spørsmål der vi ikke er helt sikre på hva vi mener. Da kan vi trenge å kunne si hva vi tenker om noe, men samtidig få frem at vi ikke er sikre.
Om du får et spørsmål som du ikke er helt sikker på hva du mener om, kan du si:
- Jeg er ikke helt sikker.
- Jeg er litt usikker.
- Jeg vet ikke hva jeg mener om det.
Dersom du er på en prøve kan det være lurt å gi et svar selv om du ikke er helt sikker. På en norskprøve er det viktigere hvordan du kommuniserer, enn innholdet i alle svarene. Etter at du har sagt at du er usikker, kan du gjerne komme med et svar der du gir en mulig løsning. Begynn gjerne setningen med “kanskje”. Deretter kan du gjerne forklare hvorfor du foreslår dette.
Eksempel:
Hva er typisk norsk?
- Jeg er ikke helt sikker. Det kan være mange ting. (Uttrykker usikkerhet)
- Kanskje det er typisk norsk å like langrenn.(Forslag til svar)
- Mange nordmenn synes det er gøy å både gå langrenn selv og å se på langrenn på TV. (Gi en begrunnelse/ gi et eksempel)