Slik forstår du en boligannonse
Vi må alle ha et sted å bo. Uansett om man skal leie eller kjøpe bolig er det mange ord og uttrykk man trenger å forstå for å kunne lese og forstå en boligannonse.
Dette er det første blogginnlegget i en serie på tre blogginnlegg der vi skal se nærmere på ord og uttrykk som dukker opp i boligannonser. Uttrykkene er hentet fra ekte boligannonser. I dette blogginnlegget skal vi se nærmere på noen grunnleggende begreper du finner i de fleste boligannonser.
Grunnleggende begreper
I en boligannonse er det mange ord som likner hverandre, og mange tall. Samtidig er det å kjøpe en bolig en av de største investeringene vi gjør i løpet av livet. Siden det handler om store pengesummer, er det viktig at du forstår de grunnleggende begrepene slik at du vet hva du betaler for og hvor mye du skal betale når du kjøper bolig.
- Prisantydning
Dette er den prisen som selgeren av boligen og eiendomsmegleren forventer å få ved salg av boligen. Denne prisen vil ofte bli bestemt utfra en takst fra en eiendomsmegler eller en verditakst fra en takstmann.
- Verditakst
Dette er en pris som er satt av en takstmann og som skal fortelle hva selgeren kan forvente å få for boligen. Ofte sier vi at verditakst er boligens markedsverdi, det vil si hva boligkjøpere er villige til å betale for boligen.
- Omkostninger
Dette ordet beskriver det du må betale for boligen i tillegg til selve prisen på boligen (kjøpesummen). Dersom man kjøper en selveierbolig, må du i tillegg til kjøpesummen blant annet betale en avgift til staten på 2,5 prosent av kjøpesummen. Dette må du tenke på når du bestemmer deg for hvor mye du kan by på en bolig. I tillegg må du også betale ulike gebyrer avhengig av hva slags bolig du kjøper.
- Totalpris
Totalprisen for en bolig er summen av kjøpesummen og fellesgjeld. Det er dette du må betale for boligen i tillegg til omkostninger.
- Fellesgjeld
Fellesgjeld er den gjelden som borettslaget, og i noen tilfeller sameiet har. Denne. gjelden er lån som er tatt. Opp for å dekke kostnader borettslaget eller sameiet har hatt enten ved oppstart og bygging eller til vedlikehold av bygninger og/eller fellesarealer.
- Felleskostnader
Felleskostnader er et fast beløp som betales til borettslaget eller sameiet. Alle kostnader som ikke kan knyttes til din bolig er i utgangspunktet felleskostnader og noe alle må betale. Felleskostnader fordeles vanligvis mellom boligeierne etter basert. på størrelse på bolig. Har du en stor bolig, vil du betale mer enn en nabo med mindre bolig.
- Kommunale avgifter
Dette er avgifter som dekker vann- og avløpsgebyr, renovasjonsgebyr, slamgebyr, festeavgift og feie- og tilsynsgebyr. Disse avgiftene betales til kommunen boligen tilhører.
- Boligtype
Dette viser hva slags type bolig det er. Boligen kan for eksempel være en leilighet, en enebolig, et rekkehus, en tomannsbolig eller et gårdsbruk.
- Eieform bolig
Eieform beskriver hvordan du eier boligen. Du kan eie hele boligen, eller en del i et større borettslag. De fleste boliger er enten borettslagsleiligheter eller selveierboliger. Borettslagsleiligheter kalles også andelsleliligheter.
- Primærrom
Dette er de rommene i boligen som kan brukes som oppholdsrom. Det betyr at de rommene som ikke brukes til lagring eller tekniske rom er primærrom der personer kan oppholde seg.
- Bruksareal
Bruksareal er alle målbare områder inne i bygningen, i tillegg til åpne arealer med overbygg (som carport eller lignende).
- Energimerking
Energimerking viser hvor energieffektiv boligen din er. Energimerkingen kan gi hint om hvor store strømutgifter du vil få ved å bo i boligen. Den forteller også i hvor stor eller liten grad du må bruke el eller fossile energikilder til å varme opp boligen.
- Tomteareal
Dette beskriver hvor stor tomt boligen står på.
- Bruttoareal
Bruttoarealet er bruksareal pluss arealet som brukes av ytterveggene.
- Fasiliteter
Positive sider ved boligen.
En boligannonse tilhører en sjanger som har et eget språk. Denne sjangeren inneholder mange fagbegreper og ord og uttrykk som brukes annerledes enn i hverdagsspråket vårt. Men husk at dersom du skal kjøpe en bolig og finner ord i boligannonsen som er vanskelige, da er det lurt å spørre eiendomsmegleren.
I neste uke skal vi se videre på ulike ord og uttrykk som vi kan finne i ekte boligannonser.
Andre blogginnlegg du kanskje er interessert i: