Hvordan blir skolehverdagen høsten 2020?

I dag er det 1. august og flere av oss begynner å tenke litt på høst og skolestart. Mange lurer på “Hvordan blir skolehverdagen høsten 2020?”.

 
Mye er som vanlig i Norge i  dag. Mange planlegger å kjøpe en ny sekk eller matboks til skolestart, og kanskje skal man også kjøpe en ny genser eller bukse. Det som er annerledes i år, er at vi ikke er helt sikre på hva som skjer med covid-19 (corona-pandemien). Vil høsten bli normal med vanlig skole i vanlige klasser? Kommer det til å bli dager med hjemmeskole? Kommer det til å bli perioder med hjemmeskole? Det er mange spørsmål, men foreløpig har vi ikke så mange svar.
 
Nå, helt i begynnelsen av august, ser det ut som om de fleste som går på skole skal begynne i klasserommet som vanlig. Dette gjelder barneskole, ungdomsskole, videregående og voksenopplæring. Mange studenter må vente med å begynne med forelesninger. Universiteter og høyskoler prøver å prioritere nye studenter slik at disse skal føle seg velkomne og finne sin plass på sitt nye studiested. Allikevel vil dette bli en annerledes høst for mange. For det er nettopp der yrende studentlivet som er typisk for studiestart i august. Det er vanligvis veldig sosialt og de første ukene pleier å bli satt av til å bli kjent med nye mennesker og skaffe seg nye venner. Dette er ikke veldig corona-vennlig.
 
Det er ikke mye smitte i Norge akkurat nå. Men vi vet ikke om dette vil forandre seg i løpet av høsten. Smittetallene vil trolig øke litt i august siden mange har vært ute og reist i Norge eller utlandet. Det forventer helsemyndighetene, så dette er ikke skummelt i seg selv. Men usikkerheten rundt om det kommer en ny smittebølge der vi ikke har kontroll over smitten, er litt ubehagelig. Derfor er det viktig at vi fortsatt holder avstand  og er flinke til å vaske hendene. Og selvfølgelig må vi holde oss  hjemme om vi ikke føler oss friske. 
 

Skal man bruke munnbind i kollektivtrafikken? 

Bør man bruke munnbind i klasserommet?

Er det trygt at en hel skoleklasse med voksne fra hele byen/kommunen sitter i samme klasserom?

 
Jeg vet at mange er usikre på hvordan man skal forholde seg til smittevern og skolestart. I dag anbefaler man ikke å  bruke  munnbind ute i samfunnet dersom det ikke er vanlig utstyr på jobb. Norske helsemyndigheter tror at dette vil gi oss en falsk trygghet og at vi vil glemme de andre tiltakene som hjelper bedre. Men i tillegg til å sjekke at høstens penal har kulepenner, blyant, viskelær og blyantspisser, vil nok de fleste passe på at de har med en liten flaske antibac.  I tillegg bør vi vise hensyn til andre. Selv om du kanskje ikke er redd for å blir syk, kan det være andre rundt deg som selv er i risikogruppen, eller som har familiemedlemmer i risikogruppen, og som ikke har lyst til å  være for nære akkurat nå. Respekter at andre ikke tenker likt som deg. 

 

Ingen bør skamme seg for å være engstelige.

Ingen bør skamme seg for å ønske en normal hverdag.

Så lenge alle følger rådene fra helsemyndighetene i Norge så må vi akseptere at vi har ulike behov.

 
I sommer har det vært mye snakk om skam. Noen stemmer roper høyt at man skal skamme seg om man reiser rundt i Norge på ferie, skamme seg om man møter venner, skamme seg om man reiser til grønne land, skamme seg om man reiser til et rødt land og går i karantene. Jeg håper at vi kan la denne “skammen” få hvile nå. Det er sjelden det kommer noe godt ut av å passe på alle andre og at noen føler skam. Det er myndighetene sin oppgave å være eksperter på smittevern i samfunnet, og vår oppgave å følge råd og regler. La oss gjøre vår jobb og stole på at myndighetene gjør sin denne høsten.
TING VI MÅ TENKE PÅ HØSTEN 2020
Vil det bli mulig å…? :

*samarbeid i varierte grupper

*bruke felles konkreter  og andre fysiske hjerpemidler i klasserommmet

*låne fra skolebiblioteket.

 

 

MULIGHETER VI HAR HØSTEN 2020
Vi kan:

*lese digitalelærebøker

*gjøre flere oppgaver på datamaskin/nettbrett

*ha undervisningstimer på nett

*gå på nettkurs

 

 

Ønsker du å delta på nettkurs i høst?

24. august åpner vi påmeldingen til nettkurset “Suksess med norske setninger”.

Dette kurset lærer deg:

  • riktig i ordstilling i enkle og kompliserte setninger (nivå B1/B2)

  • hvordan du skriver en god og lettlest tekst på nivå B2

Kurset begynner 1. september.

 

Du kan lese mer om kurset her.

Facebook
Pinterest
Twitter