Luke 1 – 1. desember 2014 |
I dag er det 1. desember og på tide å åpne første luke i Norsksonens julekalender. Jeg har dessverre ikke mange gaver å dele ut slik som mange andre blogger, men jeg kan dele ut ordpakker. Hver luke vil inneholde ord som brukes ganske mye i Norge, men som kanskje tas ut av språket når man snakker med noen som lærer norsk.
I denne første luken skal jeg presentere fem adjektiv. Disse adjektivene er alle positive og kan fungere som synonymer for hverandre, men ikke i alle sammenhenger. Du må huske på at noen ord passer bedre inn i en setning enn andre.
Dagens fem ord er:
- gild
- grom
- fenomenal
- storslått
- staselig
Gild
Dersom du har en gild ting er det en ting som er veldig fin. Dette er et ord du ofte kan møte på i Asbjørnsen og Moes folkeeventyr. I dag brukes kanskje dette adjektivet mer på Vestlandet enn i andre steder i landet. Du kan allikevel høre at det blir brukt av og til her på Østlandet hvor jeg bor også.
Eks.:
- Han var en gild kar.
- Hun var ei gild jente.
- Det var et gildt selskap.
Grom
Noe som er gromt er veldig fint. Jeg synes dette ordet er veldig koselig og jeg synes ordet viser varme og kjærlighet. Ofte hører jeg grom som en del av et sammensatt ord som for eksempel gromgutt. En gromgutt er en gutt som er veldig god.
Eks.:
- Det var en grom stol.
- Hun var ei grom jente.
- Dette selskapet var gromt.
Fenomenal
Fenomenal er omtrent det samme som fantastisk, men kanskje det uttrykker at noe er enda mer fantastisk enn det ordet fantastisk uttrykker. Noe som er fenomenalt, er verdt å legge merke til.
Eks.:
- Denne helga var fenomenal. Vi gjorde så mye morsomt og hadde det kjempegøy.
- Han er en fenomenal kokk.
- Det var et fenomenalt hopp i Holmenkollbakken.
Storslått
Som ordet selv forteller er noe som er storslått er ganske stort og imponerende. Dette adjektivet brukes ikke om mennesker, men ofte for å beskrive begivenheter, dvs. viktige ting som skjer.
Eks.:
- Det var en storslått feiring av bryllupet. De hadde invitert 500 gjester.
- Arrangementet var storslått. Det kan ikke ha vært billig.
Staselig
Adjektivet staselig kommer fra substantivet stas. Når vi har gjort noe som var veldig hyggelig sier vi ofte:”Dette var stas.” Dersom noe beskrives som staselig er det flott. Ordet brukes når noe er pyntet og gjort ekstra fint. Ofte brukes dette ordet når noe er litt mer høytidelig enn det vi er vant til i hverdagen.
Eks.:
- Hun var ei staselig dame med lang kåpe, hatt og skinnhansker.
- Kongens besøk var staselig. Da var alt flott pyntet.