7 tips for å lære norsk

7 tips for å lære norsk i hverdagen

Det er viktig å ha en plan når du lærer norsk. Ved hjelp av noe små strategier
er det lettere å gjøre språklæringen til en del av hverdagen. Om du bruker språket hver dag, vil du lære mer enn om du kun lærer norsk fra en lærebok en time eller to i uka. I dette blogginnlegget får du 7 tips til hvordan du kan lære norsk i hverdagen.

Tips 1: Bli kjent med nordmenn

Den aller beste måten å lære norsk på er ved å snakke norsk med noen. Det går fortere å lære norsk når du bor i Norge, enn når du bor i et annet land. Men det gjelder kun om du er omgitt av norsk hele tiden. Det hjelper ikke hvis du bare snakker morsmål med venner som kommer fra samme land som deg, og kun ser på filmer og nyheter på ditt morsmål. Det er ikke den norske lufta som gjør at du kan lære språket raskere om du bor i Norge. Det er at du hele tiden har språket rundt deg. Om du blir kjent med kolleger, naboer, foreldrene til klassekamerater av barna dine, kan du høre og snakke norsk oftere. Det er det som fører til læring.

Tips 2: Se på norske filmer og serier med tekst

Mange tenker at det å se på film og serier er noe vi skal gjøre når vi slapper av. Derfor velger vi noe som er trygt, godt og noe vi kan se på uten å tenke for mye. Men om vi velger dette hver gang, går vi glipp av en mulighet til å lære språk. Mange filmer og serier blir en del av norsk populærkultur. De blir et felleskap for oss med norsk kultur. Ved å se på norske serier og filmer, får du en inngangsbillett til samtaler med andre for eksempel på jobb og skole. I tillegg får du muligheten til å høre mye språk. Du trenger ikke å velge norsk hver gang, men velg deg en serie eller ett TV-program som du kan se på én gang i uka, og prøv å se én norsk film i måneden. Det kan godt være en familiefilm med norsk tale som du ser sammen med barna.

Tips 3: Les norske aviser og blogger på nett

Det er viktig å lese norske aviser på nett, og gjerne også norsk blogger. Avisene er et vindu ut mot hva som skjer i samfunnet. Vi kan lese om hva som skjer i verden, men også hva som skjer i Norge. Det er fint å vite hva som skjer rundt oss for vi bør være med og påvirke hva som skjer i Norge. Det eer også flott å kunne lese andres tanker og meninger. Det utfordrer oss og får oss til å tenke nytt. Det er også en flott måt å se språket i bruk, og du kan finne mange ord og uttrykk du kan bruke i egne tekster. Husk at aller artikler er fulle av eksempelsetninger du kan samle.

Tips 4: Herm etter nordmenn på TV og YouTube

Hør på hvordan personer med norsk som morsmål snakker, og prøv å snakke på samme måte. På denne måten kan du sette sammen ord til fraser og setninger, og du kan øve på uttale og toneleie. Dette er spesielt nyttig om du bor et sted der dialekten er veldig annerledes enn det meste du hører på TV, radio og podcaster. Google kjendiser med din dialekt og lytt til dem på YouTube.

Tips 5: Ikke slå opp ord den første gangen du leser en tekst

Når du leser en tekst som ikke er hentet fra en lærebok, vil du møte ord du er usikker på eller ikke forstår. Da er det fristende å slå opp disse ordene. Dette er en god strategi, men du bør la ordboka vente til du har forsøkt å forstå setningen, avsnittet og teksten. Alle ord brukes i en sammenheng, og dersom du forstår hovedpoenget i teksten , er det det viktigste. Sett gjerne ene strek under ord du er usikker på, og slå opp disse samlet når du har forstått teksten. Da kan du sjekke om du gjettet riktig betydning. Når du etter hvert seer at du er ganske flink til å gjette, vil du bli enda tryggere på denne strategien og du vil kunne lese mange flere tekster, og få en sterkere språkfølelse.

Tips 6: Les tekster mange ganger

Les den samme teksten flere ganger. Mange opplever at man blir kje om man skal lese den samme teksten flere ganger. Dette er vanlig. Dette er ikke noe som bare gjelder deg. Derfor må du jobbe med å omprogrammere hjernen din. Du må venne den til å lese den samme teksten flere ganger. Jeg anbefaler å lese ukjente tekster tre ganger. Den første gagen leser du for å forstå hva teksten handler om. Her er det viktigste at du forstår innholdet. Gang nummer to leser du for å finne ord og uttrykk som er nye for deg, eller som du synes er fine og har lyst til å begynne å bruke aktivt selv. Den tredje gangen kan du legge merke til setningsstruktur. Hvordan begynner setningene? Hvordan er setningene bundet sammen? Hva er det som gjør at jeg liker eller misliker å lese dene teksten? Når du blir bevisst på slike ting, har du gode muligheter til å lese vanskelige tekster. Dette er noe du trenger å øve på og du er nok ikke god på dette før du er på nivå B2.

Tips 7: Se på utenlandske filmer med norsk tekst

I et av de tidligere tipsene snakket jeg varmt om å se på norske filmer og serier. Dette er kanskje det beste, men du kan også skru på norske undertekster på  utenlandske filmer. Mange filmer vil ha norske tekster. Da vil du delvis lese teksten mens du ser filmen, og det er en måte å legge merke til ord og koble dem til ordet på et annet språk du kjenner godt. Om du merker at du av og til stopper opp litt fordi du legger merke til et nytt norsk ord, da gjør du det riktig. Det er et tegn på at du lærer.

 

Hvem har sagt at læring ikke kan være gøy?

Det var ikke meg. 🙂

Jeg håper at du synes at disse tipsene er nyttige og  at de hjelper deg å lære mer språk. Om du ønsker flere tips og har lyst til å lære mer norsk sammen med meg, håper jeg at du blir medlem i Norsksonens medlemsportal. 

Klikk på bildet nedenfor for å lese mer om medlemsportalen. 🙂

Facebook
WhatsApp
Twitter