5 vanlige feil

 

 

 
I dette blogginnlegget vil jeg nevne 5 av de feilene som jeg retter oftest. Det er rene rettskrivningsfeil og dermed ganske lette å unngå dersom du vet hvordan du skal bruke uttrykkene riktig.

 

 

Nummer 1 – Hver dag eller hverdag?

 

 
Hverog dag i ett ord (hverdag), og hver og dag i to ord (hver dag), betyr to forskjellige ting og bør ikke blandes. Hver dag betyr  hver eneste dag, mandag til søndag.

Eksempel:
Jeg spiser frokost hver dag.

Hverdagbetyr vanligvis en arbeidsdag. Vi bruker i dag uttrykket hverdag til å beskrive dagene fra mandag til fredag.

 

 

Eksempel:
Jeg må stå tidlig opp på hverdager, men jeg sover lenge i helgene.

 

 

Nummer 2 – Med vennlig hilsen

 

Når man øver til norskprøve 3, trener man ofte på å skrive brev. En av de vanligste sjangertrekkene ved brev, er at vi skriver en hilsen nederst og underskriver med navnet vårt. Den vanligste formelle hilsenen vi bruker i dag er med vennlig hilsen. Legg merke til hvordan dette skrives. Jeg aner ikke hvor mange ulike måter jeg har sette denne frasen bli skrevet på. Det er ikke med “med vanlig hilsen” og heller ikke “med vennlig helse”.  Denne hilsenen betyr at du ønsker å hilse med vennlighet. Adjektivet vennlig, kommer fra substantivet venn. Det er ment som et signal til mottakeren om at man ikke ønsker å være fiende. Legg merke til stavemåten og stav uttrykket riktig.

 

 

 

Nummer 3 – her eller har

 

 

Vokaler kan ha ulik uttale i ulike språk, og mange med andre morsmål har en æ-lyd som ligner på en a-lyd. Det betyr også at det er lett å blande æ-er og e-er med a-er i skrift. Grunnen til at e-er også blir vanskelig, er fordi vi i mange norske ord skriver æ-lyd med bokstaven e.
 

 

To  av de ordene det er lett å blande er her og har. Her kommer det noen huske regler.

 

 
Herbetyr stedet som du er på nå.

 

Eksempel:

 

Nå er jeg her.

 

Her kan du sitte.

 

Her bor vi.

 

 
Harer presens av verbet å ha.
 

 

Eksempel:

 

Jeg har en datter.

 

Jeg har ikke lyst på is.

 

 

 

Hardu lært forskjellen nå?

 

 

 

Nummer 4 – så fort som mulig

 

 
Når man skal skrive klagebrev, klager man ofte over noe som man vil ha fort rettet opp.  I den forbindelse er det mange som ønsker å bruke uttrykket “så fort som mulig”. Problemet er at mange kun har hørt dette uttrykket muntlig og dermed skrives uttrykket ofte “så fort mulig”.  Uttrykket betyr at noe skal gjøres så fort som det er mulig å gjøre det, altså så fort som mulig.

 

 
Eksempel:

 

Jeg ønsker å klage på støvsugeren jeg har kjøpt. Jeg ønsker at feilen rettes så fort som mulig.

 

 

 

Nummer 5 – farger står alene som adjektiv

 

 

 

Ofte når man skal beskrive hvilken farge en ting har, velger mange å bruke ordet farge. Det er ikke vanlig å gjøre på norsk. Vi lar fargen stå alene som et adjektiv som beskriver substantivet.

 

Eksempel:

 

Jeg har en svart sofa.

 

Vi har en rød bil.

 

Ballongen er blå.