I morgen er det 17. mai og vi skal feire Norges nasjonaldag. Hele landet vil pynte seg og feire at Norge fikk sin egen grunnlov 17. mai 1814. Det betyr at vi nå har hatt grunnlov i mer enn 200 år.
FROKOST
Feiringen begynner tidlig 17. mai. Den begynner allerede ved frokost. Når og hvor frokosten er avhenger av hvilke planer du har for dagen. Frokost er mer sosial denne dagen enn vanligvis. Det er vanlig å spise frokost sammen med andre.
Om du eller barna dine spiller i korps har dere kanskje en felles korpsfrokost. Denne felles frokosten kan begynne så tidlig som klokka 6.00 om morgenen. Da møter alle korpsmedlemmene opp for felles start på dagen. Noen kor og andre foreninger som skal underholde på nasjonaldagen har også denne tradisjonen.
Om man ikke skal underholde, er det vanlig å ha 17. mai frokost med familie og venner. Denne begynner gjerne klokka 7.00 eller 8.00. Til 17. mai frokosten er det veldig vanlig med koldtbord. Det betyr at man serverer mange ulike retter som kan spises kalde. Det er også vanlig at alle tar med seg en matrett. hver Man avtaler ofte med verten eller vertinnen, det vil si de festen er hos, hva slags rett man skal ha med. Matretter det er vanlig å se på 17.mai-frokostbordet er lefser, spekemat, potetsalat, laks, eggerøre, flatbrød, frukt og ulike typer salater.
FLAGGHEISING
I Norge er det regler for når man kan flagge. Hovedregelen er at flagget skal heises ved soloppgang og fires ned (tas ned) ved solnedgang. Disse reglene gjelder først og fremst for offentlige bygninger, men mange mener at det er god skikk og bruk (det betyr riktig oppførsel), å følge disse også for deg og meg. Om våren og sommeren kan vi ikke heise flagget før klokka 8.00 om morgenen og vi må fire ned flagget senest klokka 21.00 om kvelden eller når sola går ned.
17. mai er det vanlig at man har flaggheising på offentlige steder som rådhus og skoler klokka 8.00 om morgenen. Heisingen av flagget skjer ofte mens en trompet spiller.
TALER
17. mai er talenes dag. Det er en høytidsdag der man viser respekt til de som har betydd mye for Norge. Det er vanlig at man legger ned kranser og blomster ved ulike minnesmerker. Et minnesmerke er en statue, skulptur eller skilt som skal minne oss på en viktig person eller hendelse. Etter at man har lagt ned blomster er det ofte noen som holder en tale og minner oss på hvorfor denne personen eller hendelsen skal huskes, og man viser glede over betydningen av grunnloven. Dersom man feirer 17.mai på skolen sin, er det vanlig med taler før barnetoget. Om talen holdes på skolen, er det gjerne først og fremst en festtale. Da sier man fine ting om Norge og ting vi synes vi i Norge bør være stolte av. Det er en stor ære å få lov til å tale på 17.mai.
BARNETOG
Mange av oss tenker først på barnetoget når vi snakker om 17.mai. Vi sier ofte at 17. mai er barnas dag. At man har tog og parader på nasjonaldagen er ikke så veldig spesielt, men at det er barna som går i tog er ganske uvanlig. I de fleste andre land er det militæret som marsjerer i gatene og viser seg fram.
I 17.mai toget går barna sammen med barnehagen, eller sammen med klassen og skolen sin. I store byer er det ofte vanlig at bare skolene går i tog på 17.mai, mens i mindre byer og små steder går gjerne barnehagene også i toget.
Skolene har gjerne sin egen fane med skolen navn og et bilde som forteller noe om skolen. Denne fanen blir ofte båret foran resten av skolen for å vise hvilken skole som kommer. Etter fanen kommer flaggborgen. Dette er 7.klassinger som bærer store flagg slik som du ser på bildet nedenfor.
Det er litt forskjellig når barnetoget går fra de ulike skolene. Pass på å sjekke programmet for din skole. I byene står foreldrene gjerne og ser på barnetoget. De er ikke med og går. Da er det viktige å sjekke hvor man skal hente barna. Skolen forteller vanligvis hvor møteplassen er der foreldre henter sine barn. På mindre steder er det ofte vanlig at “alle” er med i toget. Da går foreldre og andre bakerst i toget bak skole, barnehage og lokale organisasjoner. Da møter man vanligvis barna sine i skolegården etter toget.
LEKER PÅ SKOLEN, PØLSER OG IS
Etter toget er det ofte underholdning på skolen. Noen av skolens elever, og gjerne lokale lag danser, spiller musikk eller synger. Det er også vanlig at man har leker for barn, og kanskje også for de voksne. Det er også gjerne kafé på skolen. Da kan man kjøpe vaffel, kake, bolle, kaffe, brus, pølser og is. Vi sier ofte at barna spiser mest pølser og is på nasjonaldagen vår. Det er en dag man spiser litt annerledes enn i hverdagen og de fleste synes det er hyggelig å kose seg med litt festmat.
HAGEFEST
For mange avsluttes feiringen på skolen tidlig på ettermiddagen. Da har foreldre og barn stått ekstra tidlig opp og er litt mer slitne enn til vanlig. Det er mye man skal huske på og mye man skal rekke på en festdag som 17.mai. Noen avslutter dagen stille hjemme. Om sola skinner, velger man gjerne grilling i hagen. Noen velger også å invitere venner, familie og naboer til grillfest eller kaffe og kaker. Det er mange måter å avslutte en vellykket 17.mai-feiring. Uansett hva man velger er det viktig å huske at 17.mai er barnas dag og at fest i denne sammenhengen først og fremst handler om å hygge seg sammen.